Google, Fysiotherapie, Fysiotherapeut, Fysio, Rijen

Het internet is alwetend. In de enorme hoeveelheid informatie die beschikbaar is, is een antwoord te vinden op élke vraag. Belangrijk is wel dat je de júiste vraag stelt en de (vaak uiteenlopende) antwoorden naar waarde kunt beoordelen, zodat je geen foute conclusies trekt over jouw klachten of zelfs aan de slag gaat met onjuiste adviezen. Nu meer en meer mensen Dokter Google raadplegen bij lichamelijke klachten en zelf gaan dokteren hoe ze die problemen kunnen aanpakken, is het tijd om bij dit fenomeen stil te staan. Ga jij bij lichamelijke klachten naar de fysiotherapeut of raadpleeg je ‘Dokter Google’? En is dat wel zo verstandig?

De fysiotherapeut is de specialist

Voel je pijn of heb je andere klachten tijdens het bewegen, dan neig je er wellicht al snel naar om internet te raadplegen voor advies. Wat zou er aan de hand kunnen zijn en hoe zorg ik zelf voor verbetering of verlichting? De informatie op internet is overvloedig en compleet, maar soms zijn de gegeven adviezen tegenstrijdig of passen nét niet helemaal bij jouw persoonlijke situatie. Welke advies moet je dan geloven? En hoe weet je zeker dat de geadviseerde oefeningen wel precies bij jouw specifieke situatie passen en niet juist de boel zullen verergeren? De juiste interpretatie van al die informatie, vergt kennis van het menselijk lichaam in combinatie met jouw specifieke klachten. En daar kan Google je niet mee helpen. Wij als fysiotherapeut hebben die specialistische kennis wel.

Fysiotherapie helpt niet enkel bij beweegklachten

Een bijkomstig aandachtspunt van oplossingen googelen, is dat je zelf snel geneigd bent te zoeken in de richting die je al kent. Bij bewegingsklachten is het logisch om in de richting van fysiotherapie te zoeken. Maar fysiotherapie kan ook van toegevoegde waarde zijn bij aandoeningen waarbij je misschien niet zo snel aan fysiotherapie denkt, zoals Parkinson en COPD. Als je met dergelijke klachten naar de huisarts gaat, kan deze de juiste inschatting maken en eventueel wel doorverwijzen naar de fysiotherapeut.

Dokter Google als hulpmiddel

Let dus goed op als je internet gebruikt om te zoeken naar een oplossing voor jouw klachten, want verschillende oorzaken kunnen leiden tot dezelfde klachten en bepaalde klachten kunnen verlicht worden op manieren waarbij je niet stilstaat als leek. Bovendien kunnen er andere zaken meespelen die van invloed zijn op jouw klachten, waar je zelf niet zo 1-2-3 aan zou denken. De informatie die je over jouw klachten vindt op internet, kan je wel inzicht geven om je klachten beter te kunnen beschrijven. Dit kan helpen tijdens een bezoek aan onze fysiotherapiepraktijk. Op basis van een lichamelijk onderzoek gecombineerd met jouw omschrijving van je klachten, kunnen wij een diagnose stellen en een behandelplan maken.
Juist die specialistische kennis van ons als fysiotherapeut, is noodzakelijk om zeker te weten dat de behandeling en de oefeningen goed op jouw situatie zijn afgestemd.

Gebruik de juiste bronnen

Als je dan toch actief bezig wilt zijn met je gezondheid en meer wilt weten over jouw klachten, gebruik dan in ieder geval bronnen waarvan je weet dat ze betrouwbaar zijn. Raadpleeg bijvoorbeeld onze website, waar je veel informatie kunt vinden over allerlei lichamelijke klachten en de behandelingen die wij daarvoor bieden. Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: ook hier geldt dat de juiste interpretatie van je klachten door een specialist onmisbaar is.

Heb jij lichamelijke klachten? Neem dan contact op met Jongh & van Osta

Heb je last van pijn of andere klachten bij het bewegen? Ga niet zelf aan het dokteren, maar neem contact met ons op. Wij helpen je graag om op een verantwoorde manier in beweging te komen en te blijven.

About the author
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

14 + negentien =

Verwijder formulierToevoegen