Wist u dat fysiotherapie in sommige gevallen goed kan helpen bij duizeligheidsklachten?
Misschien zult u niet meteen denken aan fysiotherapie als u duizeligheidsklachten ervaart. Toch kan een fysiotherapeut helpen als u last heeft van duizeligheid. Duizeligheidsklachten zijn zeer divers en daarom is het goed om deze te laten onderzoeken.
Duizeligheid is vaak moeilijk te beschrijven en wordt vaak gezien als een overkoepelende term voor verschillende vormen. Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie binnen over de ruimte waarin hij/ zij zich begeeft. En over welke positie het lichaam heeft in deze ruimte. Deze informatie is afkomstig uit verschillende systemen.
- De evenwichtsorganen:
De evenwichtsorganen liggen in het slakkenhuis en bevinden zich in het binnenoor. Het evenwichtsorgaan is gevoelig voor de stand van het hoofd en voor verandering door het bewegen van het hoofd. - De ogen:
De ogen registeren onze omgeving en geven deze prikkels door aan de hersenen. Als men de ogen sluit, is lopen of stilstaan een stuk moeilijker. - Spieren en pezen:
In spieren en pezen zitten sensoren die ook informatie doorgeven aan de hersenen. De sensoren uit de benen en de nek zijn hiervoor de grootste informatiebron Deze geven signalen door over de stand van het lichaam en over de positie van het hoofd ten opzichte van het lichaam.
De signalen van het evenwichtsorgaan, de ogen en de informatie uit de sensoren van de spieren en de pezen worden verwerkt in de hersenstam. Als er een mismatch ontstaat door een dysregulatie tussen de drie verschillende systemen (evenwichtsorgaan, ogen en sensoren uit spieren en pezen) kan er een vorm van duizeligheid ontstaan.
Symptomen die men vaak bij een vorm van duizeligheid ervaart zijn: een licht gevoel in het hoofd, het gevoel dat je zelf of dat alles om je heen draait, een gevoel van instabiliteit, wat eventueel gepaard kan gaan met misselijkheid of bleekheid. Deze symptomen kunnen zich afzonderlijk manifesteren of kunnen gepaard gaan/ afwisselen met andere symptomen.
Duizeligheid kent verschillende oorzaken:
- Ontsteking aan het evenwichtsorgaan (mogelijk door een virale infectie zoals verkoudheid of griep)
- BPPV/BPPD (positioneringsvertigo/ paroxysmale positieduizeligheid)
- Ziekte van Ménière (deze ziekte kenmerkt zich in een vorm van draaiduizeligheid met gehoorverlies en oorsuizen en of een vol gevoel in het oor)
- Migraineaanval
- Nekklachten
Mogelijk andere oorzaken:
- Hyperventilatie
- Lage bloeddruk
- Bloedarmoede
- Medicatie
- Gebruik van alcohol of drugs
Naar aanleiding van uw verhaal over de ervaren duizeligheid kan een fysiotherapeut een inschatting maken wat de oorzaak is van uw klachten. Met een uitgebreid onderzoek zal er gekeken worden of de duizeligheidsklachten te provoceren zijn en of een fysiotherapeutische interventie wenselijk is. Wanneer uw fysiotherapeut u niet kan helpen of wanneer het vermoeden bestaat dat verder onderzoek nodig is, verwijst de therapeut u door naar uw huisarts.
Afspraak maken of meer weten?
Bel 0161 22 65 60 of e-mail naar info@jonghenvanosta.nl.