fysiotherapie bij een chronische aandoening

Elk jaar neemt het aantal mensen in Nederland met een chronische aandoening toe. In Nederland hadden in 2019 maar liefst 9,9 miljoen mensen één of meer chronische aandoeningen. Dit getal komt overeen met 58 procent van de Nederlandse bevolking! De meest voorkomende chronische aandoeningen zijn artrose en chronische nek-en rugklachten. Maar ook chronische hart-en vaatziekten, diabetes, COPD en de ziekte van Parkinson komen in Nederland veel voor. In deze blog leggen wij uit wat onze fysiotherapeuten voor jou kunnen betekenen als je te maken hebt met een chronische aandoening. 

Fysiotherapie bij chronische hart- en vaatziekten 

Is er bij jou geconstateerd dat je last hebt van hartritmestoornissen of etalagebenen? Of misschien andere hart- en vaatziekten? Dan kun je bij ons terecht om deze klachten te verminderen en te stabiliseren. Er zal worden gewerkt aan je conditie en belastbaarheid. Daarnaast kunnen wij tips geven over een geschikte manier van ademhalen. Naast dat het lichamelijke voordelen biedt, werkt het ook goed voor je mentale gesteldheid. Kijk hier voor meer informatie.

Fysiotherapie bij diabetes

Diabetes kent twee types. Diabetes type 1 en diabetes type 2. Het verschil is onder andere dat diabetes type 1 altijd chronisch is. Diabetes type 2 kan namelijk ook komen door overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Bij diabetes type 2 zal de focus dan ook onder andere liggen op het verbeteren van de leefstijl. Het is echter ook gebleken dat bewegen de insulinegevoeligheid verbetert. Ook stijgt de glucose tolerantie. Meer weten over het belang van bewegen bij diabetes? Je leest het in dit blogbericht (link naar blog over diabetes)

Fysiotherapie bij reuma en artrose

Heb je last van je gewrichten door reuma of artrose? Dan is bewegen zeer belangrijk. Wanneer de beweeglijkheid afneemt door reuma of artrose, ben je geneigd om stil te zitten. Echter is het zo dat de klachten na lang zitten of liggen juist zullen toenemen. Door oefentherapie zullen wij jou begeleiden om de beweeglijkheid te onderhouden, de conditie en de spierkracht te verbeteren.

Fysiotherapie bij chronische rug- en nekklachten

Chronische rug- en nekklachten kunnen wij op twee manieren behandelen. Wij kunnen middels fysiotherapie die rug en/of nek los maken. Daarnaast bieden wij oefentherapie aan om beweging te kunnen begeleiden. Begeleiding bij bewegen met rug- en nekklachten is zeer belangrijk. onze fysiotherapeut geeft aan welke bewegingen goed zijn en welke juist niet. Het resultaat: betere conditie, sterkere spieren en pijn mogelijk afneemt.

Fysiotherapie bij COPD

Ook voor mensen met longklachten, zoals COPD is fysiotherapie of oefentherapie belangrijk. Het is belangrijk voor het behouden of verbeteren van fysieke activiteit en/of capaciteit. Doordat onze fysiotherapeuten zich richten op het ademhalingsapparaat verbetert de kwaliteit van leven.

Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson

Tenslotte kun je ook bij ons terecht wanneer je de ziekte van Parkinson hebt. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met de ziekte van Parkinson baat hebben bij fysiotherapie. Zo hebben zij minder snel last van bijvoorbeeld botbreuken. Tijdens de behandeling zal de conditie worden onderhouden of zelfs worden verbeterd. Daarnaast werk je samen met je fysiotherapeut aan de verbetering van het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. 

Fysiotherapie bij een andere chronische aandoening

Wij hebben nu alleen de meest voorkomende chronische aandoeningen beschreven. Dat betekent niet dat wij jou niet kunnen helpen bij andere chronische aandoeningen. Heb je een andere chronische aandoening? Dan is het dus alsnog verstandig om contact op te nemen met onze fysiotherapiepraktijk. Wij zullen dan samen met jou bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen. Over het algemeen worden chronische aandoeningen behandeld met oefentherapie. De nadruk ligt dan vooral op het verbeteren en behouden van een gezonde conditie.

Meer weten over fysiotherapie bij een chronische aandoening? Jongh & van Osta helpt jou graag!

Heb je last van een chronische aandoening en wil je graag weten hoe wij voor jou de klachten kunnen verminderen of stabiliseren? Neem dan contact met ons op via 0161 22 65 60, door een e-mail te sturen naar info@jonghenvanosta.nl of via onze contactpagina.

 

About the author
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

een × vier =

Verwijder formulierToevoegen