lichamelijke conditie, conditie, fit, fysiotherapie, Rijen

Je lichamelijke conditie bepaalt hoe fit je je voelt. Er wordt ook in deze tijden veel gesproken over het belang van een goede conditie. Maar wat zijn de voordelen van een goede conditie? Waarom moet je je conditie langzaam opbouwen? En waarom neemt je opgebouwde conditie zo snel af als je niet meer sport? 

De voordelen van een goede conditie


Je conditie bestaat uit twee delen: een deel dat je van nature al hebt en een deel dat je kunt opbouwen door te sporten.  Het is fijn als je van nature een goede lichamelijke conditie hebt. Zowel op lichamelijk als geestelijk vlak.

Met een goede conditie;

  • voer je de activiteiten in je dagelijkse leven met gemak uit
  • herstel je sneller na een inspanning 
  • neemt de kans op blessures bij sporten af
  • is je weerstand tegen bepaalde ziektes hoger 
  • verlaag je de kans op hart- en vaatziekten
  • verhoog je je stressbestendigheid
  • voel je je fitter en straal je gezondheid uit

Heb je van nature geen goede conditie? Dan kun je je conditie altijd zelf verbeteren door te trainen. Gezien de bovenstaande voordelen, een goede investering!


Bouw je lichamelijke conditie langzaam op


De voordelen van een goede conditie zijn dus enorm, maar ga niet meteen te hard van stapel bij het opbouwen van je conditie. Je lichaam moet eerst wennen aan nieuwe bewegingen en een verhoging van het inspanningsniveau. Om blessures en overbelasting te voorkomen, is het dus belangrijk dat je je conditie stapsgewijs en langzaam opbouwt. Merk je dat je je oefeningen of je training steeds een beetje makkelijker volhoudt? Dan kun je een stapje verder opbouwen. Geef je spieren na een training altijd voldoende rust om zich te kunnen herstellen. Je zult merken dat je lichaam steeds fitter wordt, dat je dezelfde oefeningen langer kunt volhouden en je dus conditie opbouwt. 

Use it or lose it
Wacht je te lang tussen trainingen of sport of beweeg je een lange tijd niet? Dan herstellen je spieren zich weer naar de beginwaarden van voor je laatste training en zullen je conditie en kracht weer afnemen. Dit komt doordat je lijf zeer efficiënt omgaat met bouwstoffen. Op het moment dat je deze stoffen niet verbruikt, levert je lichaam spiermassa in en zet dit om in vetten. Voor een goede conditie is het dus belangrijk om in beweging te komen én in beweging te blijven!

Vragen over je conditie? Wij helpen je graag!


Heb je last van een blessure of lichamelijke beperking, maar wil je toch werken aan je conditie? Wij helpen je graag te bepalen wat er wél mogelijk is om op een verantwoorde manier in beweging te komen en te blijven. Wil je een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Bel dan0161 22 65 60, stuur een e-mail naar info@jonghenvanosta.nl of vul het contactformulier  op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

About the author
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

4 × vier =

Verwijder formulierToevoegen