Heeft u tijdens het sporten een brandende, stekende pijn aan de buitenzijde van uw knie? Dit kan wijzen op een lopersknie. Deze blessure komt voornamelijk voor bij hardlopers en wielrenners omdat zij (te) veel trainen.
Hoe herkent u een lopersknie?
Tijdens het sporten komt de pijn langzaam opzetten. Omdat de pijn steeds heviger wordt, is het onmogelijk om verder te sporten. Vooral het strekken en buigen van de knie is pijnlijk en hierdoor ziet u soms een lichte zwelling aan de buitenzijde van de knie.
Oorzaak lopersknie
Een lopersknie is het gevolg van een herhaaldelijke wrijving tussen de pees in uw been en uw dijbeenbot. Bij het wielrennen en hardlopen neemt deze spanning toe en loopt u een verhoogd risico. Dat is ook het geval wanneer u O-benen heeft, slecht schoeisel draagt, uw training te snel opbouwt of onvoldoende kracht in uw heup- en bilspieren heeft.
Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een lopersknie?
Risicofactoren zijn: verkeerde trainingsopbouw; verkeerde looptechniek en lopen op onregelmatig terrein. Er zijn ook aanwijzingen dat een verminderde kracht of disbalans van de kracht van de been- en heupspieren kunnen bijdragen aan de klachten. Wanneer u uw knie kunt overstrekken, is het risico op een lopersknie groter.
Wat moet u doen bij deze blessure?
Pas uw training aan wanneer de pijn tijdens of na het sporten toeneemt. Train minder lang en minder intensief. Helpt dat niet? Vraag ons dan advies. Wij kunnen u begeleiden bij gerichte krachttraining en stretchen van de been- en heupspieren. Het kan noodzakelijk zijn om de sport die de pijn veroorzaakt één tot twee maanden niet uit te oefenen. Dit hoeft niet altijd, maar het is wel belangrijk dat u in beweging blijft. Een lichtere sport zoals zwemmen, wandelen of rustig fietsen is hierbij ideaal.
Fysiotherapie bij knieklachten
Om te kijken hoe uw lopersknie is ontstaan, zullen wij eerst bepalen welke factoren hierbij een rol hebben gespeeld. Meestal bestaat de therapie uit stretchoefeningen, gerichte krachttraining en loopscholing. Wij geven advies hoe u uw training kunt aanpassen zolang u de klachten heeft. Als het beter gaat, kunt u de training rustig opbouwen.
Meer weten?
Neem vrijblijvend contact op met onze sportfysiotherapeuten. Wij helpen u graag van uw lopersknie af!