Het zijn onzekere tijden. Senioren en mensen die onder een ‘risicodoelgroep’ vallen ervaren gevoelens van eenzaamheid. Mensen met kinderen zijn gestresst vanwege de combinatie van thuiswerken en thuisscholing. Daarnaast zorgt de berichtgeving over het coronavirus überhaupt bij veel mensen voor gevoelens van stress, onveiligheid en angst. Een positieve mindset -het sturen van je gedachten in positieve richting- kan deze negatieve gevoelens doorbreken en de angst en stress verminderen. Dat klinkt fantastisch, maar hoe pak je dat aan?
Stap 1: Sta stil bij wat je wél kunt doen aan je situatie
Het verloop van het virus heb je niet onder controle, maar het is goed om te weten dat er dingen zijn waar je nu wél invloed op hebt. Focus op wat er wel in je macht ligt om je situatie te verbeteren. Zo zet je het gevoel van machteloosheid om naar een gevoel van controle en doorbreek je je negatieve gedachtegang.
Wat zijn de dingen waar je controle over hebt?
- Geef je dierbaren extra aandacht, zeker ouderen die een groter risico lopen
- Besteed minder aandacht aan het virus. Je hoeft je kop niet in het zand te steken, maar door niet voortdurend de berichtgeving te volgen word je er ook minder mee geconfronteerd. Volg het nieuws gedoseerd.
- Werk aan je weerstand door gezond te eten, goed te bewegen en voldoende te slapen
- Let op je hygiëne: was regelmatig je handen
- Houd 1,5 meter afstand en vermijd contact met kwetsbaren
Stap 2: Praat over je gevoelens
Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn we beperkt in onze sociale contacten.
Maar praten met vertrouwde mensen helpt nou juist zo goed om gevoelens van angst, kwetsbaarheid en onzekerheid te verminderen. Denk ook hierbij in oplossingen. Wat is wél mogelijk? Bel of videobel met vrienden, praat over je gevoelens in communities of schrijf je ervaringen van je af en deel ze op je socials. Ook onze fysiotherapeuten zijn via een online consult binnen handbereik. Blijf dus ook werken aan je gezondheid en herstel met jouw vertrouwde fysiotherapeut.
Stap 3: Ontspan: psychosomatiek bij corona
Dat je momenteel stress, angst, een onzeker gevoel en zelfs als gevolg daarvan lichamelijke klachten ervaart, is gezien de situatie volstrekt normaal. Probeer de klachten niet weg te stoppen voor jezelf, maar accepteer ze, vertrouw op je eigen veerkracht en onderneem zelf stappen om weer in balans te komen. Middels yoga en mindfulness kun je technieken leren om rustig te ademen en bewust stil te staan bij het ontspannen van je spieren. Zoek de methode waar jij je het prettigste bij voelt en werk samen met therapeut aan jouw mindset.
Een psychosomatisch fysiotherapeut behandelt een combinatie van spanningsklachten en lichamelijke klachten. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut gebruikt therapeutische gesprekken in combinatie met lichaamsgericht werken. Door de inzet van een combinatie van technieken, zoals ontspannings- en ademhalingstherapie, massage, communicatietechnieken, haptonomische methoden, time- & stressmanagement en assertiviteitstraining, helpt de therapeut je jezelf te hervinden en je klachten te verminderen.
Psychosomatische fysiotherapie bij Jongh & van Osta
Ondervind je lichamelijk en psychische klachten als gevolg van het coronavirus? Vanuit Jong & van Osta kunnen wij jou helpen met psychosomatische fysiotherapie om deze klachten te verminderen. Onze therapeuten gebruiken therapeutische gesprekken in combinatie met lichaamsgericht werken, met als doel jezelf te hervinden en je klachten te verhelpen. Deze begeleiding bieden wij ook via online fysiotherapie consults. Neem contact met ons op en maak een afspraak!