roken invloed op je lichaam

Dat roken niet goed is voor de gezondheid weten we allemaal. Echter wat is nu eigenlijk de invloed daarvan op je lichaam? Deze maand is het Stoptober! Voor ons als fysiotherapeuten een reden om jou te wijzen waarom het als roker heel veel positiefs doet met uw lichaam als je besluit te stoppen. Wist je bijvoorbeeld dat zware rokers die uiteindelijk gestopt zijn, na ongeveer vijf jaar al een verlaagd risico hebben op ernstige aandoeningen dan zware rokers die niet stoppen? Laat je gezondheid dus niet in rook opgaan!

Stoppen met roken heeft altijd zin

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat roken schadelijk is voor de gezondheid en voor zowel neurologische en cardiovasculaire klachten als klachten aan het bewegingsapparaat kan zorgen. Daarnaast kan het indirect ook met behandeltrajecten van onze fysiotherapeuten interfereren.

Wist je dat het altijd zin heeft om tijdelijk of permanent te stoppen met roken. Zo slecht is deze gewoonte. Op de korte termijn kan bijvoorbeeld 20 minuten niet roken al voor een daling in uw bloeddruk en hartslag zorgen. Stop je ongeveer 48 uur ? Dan kan het zijn dat je plotseling beter begint te ruiken en proeven. Zo hebben wij een aantal belangrijke feiten over roken op een rij gezet.

1. Niet rokers hebben meer energie

Op het moment dat je gaat roken wordt jouw energieniveau verlaagd. Bij het opsteken van een sigaret krijg je een opwekkend en energiek gevoel. Maar naarmate de nicotine in het lichaam verminderd, gebeurt hetzelfde met uw energiegehalte. Om constant een energiek gevoel te krijgen zou je dus constant een sigaret op moeten steken. Zoals je kunt begrijpen is dit niet ideaal voor de gezondheid. Het is beter om de sigaret te laten liggen en te gaan bewegen.

2.Voor rokers verloopt het herstel minder snel

Zodra je een blessure heeft opgelopen, duurt het herstel een stuk langer als je regelmatig een sigaret opsteekt. Het herstel van een blessure heeft namelijk een goede doorbloeding nodig. Op moment dat er nicotine ons lichaam binnenkomt, worden de bloed- en haarvaatjes dichtgeknepen.

3. Sporten helpt met het stoppen met roken.

Sporten en bewegen in het algemeen spelen een grote rol bij het stoppen met roken. Iemand die gestopt is en regelmatig sport, houdt het sneller vol om de sigaret te laten liggen dan iemand die niet beweegt. Beweging helpt het verminderen van de behoefte naar een sigaret en is beter voor jouw algehele gezondheid. Je krijgt namelijk meer energie, waardoor je ook lekker in je vel zit.

4. Minder longcapaciteit door roken 

Iedereen weet dat roken schadelijk is voor de longen. De longen krijgen minder zuurstof en je raakt eerder buiten adem, waardoor je inspannende activiteiten minder lang volhoudt. Dit kan een reden zijn om niet meer in beweging te komen, omdat dit geen plezierig gevoel oplevert. Dit heeft als gevolg dat je steeds minder gaat bewegen, wat nog eens extra slecht is voor de gezondheid.

5. Sporten en roken

Op moment dat je lichaam zich inspant, wordt er meer zuurstof naar de longen vervoerd. Roken zorgt er echter wel voor dat er minder zuurstof naar de spieren wordt vervoerd. Dit bevordert dus niet de beweeglijkheid van het lichaam. Sporten aan de andere kant heeft ook invloed op het roken. Zo wordt de behoefte naar een sigaret vermindert en kan het bijkomende klachten dat roken met zich meebrengt, zoals stress en slaapstoornissen, flink verlichten. Op het moment dat je ervoor kiest om te beginnen met sporten ben je al bezig met een gezonde levensstijl en is de kans groot dat je wilt stoppen met roken.

 Stoptober als stimulans om te stoppen met roken

Heb je een extra duwtje in de rug nodig? Dan kan je 28 +/- dagen meedoen met het intiatief ‘Stoptober. Dit initiatief helpt mensen om te stoppen met roken door dit 28 dagen lang vol te houden. Het AMC heeft zelf bewezen dat 70% van de deelnemers het roken heeft laten liggen. Een mooi moment om hier aan mee te doen!

Rook je en wil je hiermee stoppen of lukt het niet om te stoppen met roken en wil je hier ondersteuning bij? Neem dan contact op met Fysiotherapie Jongh & van Osta

Op het moment dat je wilt stoppen met roken en hier ondersteuning bij nodig hebt kun je contact met ons opnemen. Wij zijn ook te bereiken op 0161 22 65 6 of via info@jonghenvanosta.nl. Samen zorgen wij ervoor dat je van deze gewoonte afstapt en op weg bent naar een gezonde en verbeterde levensstijl.

 

About the author
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

vijf + dertien =

Verwijder formulierToevoegen