Lukt het je nog om de deksel van een potje open te draaien? Sta je nog met gemak op uit jouw stoel? En gaat het traplopen nog vlotjes? Als je al deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is het nog goed gesteld met jouw spiermassa. Maar wist je dat we bij het ouder worden spiermassa kwijtraken? En als je daar niets tegen doet, dan verlies je kracht, beweeglijkheid en balans. Uiteindelijk kunnen vervelende valpartijen het gevolg zijn. Wij van Jongh & van Osta geven je in deze blog uitleg over spierverlies, ofwel sarcopenie en wij leggen je uit hoe je jouw kracht en balans bij het ouder worden zolang mogelijk kunt behouden.
Verlies van spiermassa na ons 50e levensjaar
Wist je dat je vanaf je 50ste elk jaar zo’n 1 tot 2% spiermassa verliest? Vanaf 70 jaar verliezen we zelfs 3,6% per jaar. Het hoort gewoon bij het ouder worden. Als je weinig beweegt, gaat dit proces nog sneller. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt ook het gebrek aan beweging toe. Er wordt veel tijd zittend doorgebracht. Als iemand bedlegerig is, gaat het proces van spierafname helemaal snel. Een paar dagen in bed doorbrengen is al goed voor 1,5 kilo spierverlies. Bovendien wordt die verdwenen spiermassa vervangen door vetweefsel en dat zorgt op zichzelf weer voor allerlei gezondheidsrisico’s.
Spierkracht hou je alleen op peil door jouw spieren te gebruiken
Bewegen, bewegen en nog eens bewegen, zo luidt het advies. Maar soms gaat dat niet zo makkelijk meer op een eerbiedwaardige leeftijd. Hoe kun je dan toch je spieren sterk houden? Onze geriatriefysiotherapeut kan je daarbij behulpzaam zijn. Samen met jou wordt gekeken naar wat je nog wel kan. Met een training op maat, een goede coaching, begeleiding en een voedingsadvies kun je verlies van spiermassa voorkomen.
Eiwitten vormen goede brandstof bij spieropbouw
Naast een uitgebalanceerd trainingsschema is het ook belangrijk dat je de juiste ‘brandstof’ inneemt om jouw spieropbouw te ondersteunen. Jouw voeding moet daarom veel eiwitten bevatten. Eiwitten zitten in vis, vlees, eieren, soja, vleesvervangers, noten en zaden, zuivel en peulvruchten. Per dag heb je minimaal jouw lichaamsgewicht x 0,8 gram eiwit nodig. Die uitkomst in grammen is de hoeveelheid pure eiwit die nodig is om de spiermassa op peil te houden. Voor het opbouwen van spiermassa is dit zelfs wat meer. Op de voedselverpakking wordt vaak aangegeven hoeveel eiwit er per 100 gram in zit. In één ei zit slechts 6 gram eiwit, maar in een stukje kipfilet van 80 gram, zit maar liefst 30 gram eiwit. Het loont de moeite om jouw eiwitinname goed in de gaten te houden.
Wil je weten hoe je spierverlies (sarcopenie) kunt herkennen? Let dan op het volgende:
- Het lukt niet meer om een potje open te draaien
- Traplopen kost moeite
- Uit een stoel opstaan gaat moeilijker
- Onhandige valpartijen
- Het lopen gaat langzamer.
Denk je dat je sarcopenie hebt? Of wil je het voorkomen? Neem dan contact op met Jongh & van Osta
Wil je een trainingsschema en voedingsadvies op maat om te herstellen van sarcopenie? Dan kun je contact opnemen met ons door te mailen naar info@jonghenvanosta.nl of te bellen naar 0161 22 65 60.